06 - 1962 3489 info@niekdonker.nl

Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier gewerkt aan een bijzondere opdracht. Het verzoek van de Friese ondernemer en oud-notaris Yntze Hoekstra om zijn leven en werk in boekvorm te gieten. Het is een kloek boek geworden. En net als het boek ‘Kleine Kerkstraat’ en ‘Naar de Beurs!’ is ook dit een productie van Uitgeverij Wijdemeer in Dokkum.

Yntze Hoekstra bestormt het notariaat in 1992 in Langweer en is actief in plaatselijke Rabobanken en als gemeenteraadslid voor het CDA in Heerenveen. Zijn commerciële voortvarendheid en klantgedrevenheid brengen de jonge notaris regelmatig in conflict met Friese collega’s. Die felle weerstand maken Hoekstra sterker en inventiever. Eind negentiger jaren neemt hij afscheid van zijn nevenfuncties. Op de valreep, want collega- notarissen staan op het punt hem het eerzame notarisambt uit te zetten. De nieuwe wet op het notariaat van 1999 van minister Hans Wijers is de perfecte springplank voor Yntze Hoekstra. Omringd door de juiste adviseurs en advocaten verovert hij vanuit Sint Nicolaasga met diverse maatschappen Friesland (eerst met Hoekstra Savenije, dan Hoekstra Savenije Meijers en dan HSM Notarissen). Vervolgens begint zijn opmars door Nederland: na de vestigingen Sint Nicolaasga en Leeuwarden, gaat het van Groningen en Zwolle ook naar Utrecht en Tilburg.

In ‘De Sprinkhaan-notaris’ doet Yntze Hoekstra een boekje open over zijn afkomst, jeugd en studiejaren. Over de betekenis van familiebedrijf Hoekstra Fourages, de soms bittere strijd met collega-notarissen en zijn succes: in 30 jaar van plattelandsnotaris in Langweer tot Hoekstra & Partners, landelijk top-tien notariskantoor met zes vestigingen. Hij spreekt vrijuit over de waarde van geloof en vriendschap, over zijn drijfveren, de tegenwerking en de keerzijde van succes. Het boek is geschreven aan de hand van interviews en uniek archiefmateriaal van de diverse Hoekstra- maatschappen.

Het was een mooi proces, met fascinerende gesprekken, boeiende inzichten en gelukkig ook veel hilarische momenten. Mijn dank voor het vervullen van een mooie opdracht is dan ook groot. Ik heb ervan genoten het boek te maken en ik hoop dat iedere lezer dat ervaart bij het lezen.

 

Het boek is in iedere (web)boekhandel te koop en via de webshop van Uitgeverij Wijdemeer in Dokkum: https://www.wijdemeer.nl/product/niek-donker

isbn/ean: 978 949 2052 889.