06 - 1962 3489 info@niekdonker.nl

Over mij

Ik ben een maatschappelijk betrokken en een ondernemende, initiatiefrijke doener en autonome denker. Ik heb een brede kennis, kan me goed verdiepen in complexe kwesties en ze helder in tekst vatten. Daarnaast heb ik oog voor detail en verken graag wat zich naast de gebaande paden bevindt. Ik combineer nuchterheid met gezonde geestdrift. Ik voel me een noorderling, ben geboren in Zwolle uit Groningse ouders en heb Friese en Groningse voorouders. Ik woon sinds 1999 in Friesland, het waterrijke land waar ik me thuis voel.

Van zeilschool naar liefde

De liefde voor zeilen begon op het Paterswoldsemeer. Vanaf mijn zestiende ben ik ruim vijftien jaar vrijwillig zeilinstructeur/opleider en zowel algemeen als dagelijks bestuurder geweest van zeilschool Het Molenhuis (toen onderdeel Stichting Zon en Vrijheid) in Woudsend. Varen maakte jarenlang iedere dag deel uit van mijn bestaan: in mijn werk voor Zeilen (1986 t/m 1995), op de zeilschool, in de weekenden met vrienden zeilen in Friesland, op het IJsselmeer en het Wad, in vakanties ook in het buitenland.

Met mijn lief Marijn ben ik in 2012 van Lemmer naar Leeuwarden verhuisd voor een nieuw leven samen. In 2015 begonnen we ons bedrijf ‘Parlement van Engeland’ (bed & breakfast, ambachtsatelier goudsmeden en schrijven). Na vijf jaar hebben we de keuze gemaakt daarmee te stoppen. Sinds eind september 2020 wonen we in de voormalige pachtboerderij Bokmazathe achter het Poptaslot in Marsum.

De connectie, het water en de wal

Sinds september 2014 ben ik in Leeuwarden vrijwillig actief als bestuurslid (vicevoorzitter, portefeuillehouder communicatie en relatiebeheerder) van Stichting Museumhaven Leeuwarden en de voormalige beurtvaarder Stânfries X (met Stichting Vrienden van Stânfries X). Eind 2014 heb ik mede het burgerinitiatief Prins Hendrikbrug Beweegbaar ingediend en het politiek, ambtelijk en publiek aan de man gebracht. In 2019 heb ik het idee gelanceerd voor binnenstedelijke ontwikkelsessies onder de noemer Water & Wal.

Ik heb mee aan de wieg gestaan van het varend erfgoedproject Hout-Vaert 2018 en was direct betrokken bij de afsluitende, nautische dag van Royal de Luxe, hoofdact LF2018 Culturele Hoofdstad. Museumhaven Leeuwarden betekent vanuit passie en overtuiging samenwerken met andere stakeholders en stadsbestuur aan het belang en de betekenis van water(recreatie) en de cultuurhistorie van varend erfgoed.

Rust en poten in de klei

Ik ben het gewend om te schakelen tussen belangen en om vertrouwelijkheid te wegen en te bewaken. Ik voer op allerlei niveaus gesprekken met belangenbehartigers en vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, politiek en maatschappelijk bestuur. Het leert me veel en brengt ieder dag weer meer inzicht.  

Om te genieten van het leven met Marijn en viervoeter Guus, om bij te komen, om de rust te bewaren en inspiratie op te doen, besteed ik mijn vrije tijd graag aan fietsen, steppen, squashen, varen, koken en eten met vrienden. En met onze verhuizing naar een huis op een royaal erf is daar het werken in de tuin van Bokmazathe bijgekomen. Voor het eerst in mijn leven ervaar ik wat het daadwerkelijk is om met je poten in de klei te staan, houvast te hebben en er in natte tijd glijglibberend doorheen te ploeteren…