Niek Donker

Niek Donker?

Ik woon in de binnenstad van Leeuwarden met mijn lief Marijn Duvergé in ons ‘Parlement van Engeland‘, ons huis en ons bedrijf met ‘n Bed & Breakfast (Hogerhuis) en Studio (Lagerhuis) voor de recreatieve verhuur, onze Sociëteit en ons Ambachtsatelier: voor Marijn het goudsmeden en tassen, sieraden en sleutelhangers ontwerpen en maken, voor mij het schrijven. ‘n Gave plek uit circa 1650, in het hart van de monumentale stad, inspirerend en rustig.

Leeuwarden, Raadhuisplein, Weerd

Raadhuisplein / entree naar de Weerd, binnenstad Leeuwarden. Rechts van de Wilhelminaboom ons in wit gevatte Parlement van Engeland. Thuis.

Geboren en opgegroeid in Zwolle (1963), met Groningse ouders en zowel Groningse als Friese voorouders. Ik voel mij een noorderling, dit is het waterrijke landsdeel waar ik me thuis voel. Marijn en ik hebben gekozen voor Leeuwarden, omdat we in middenin een mooie historische en dynamische stad in ons geliefde Friesland willen wonen, werken en leven.

Ik ben zelfstandig tekstschrijver en journalist. Een deel van mijn werk verschijnt als zogeheten ‘branded content’ in bijlagen van Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en Friesch Dagblad (uitgaven NDC mediagroep); daarnaast maak ik deel uit van de onafhankelijke redactie van Trendship.nl, het nieuwe innovatieplatform van NDC mediagroep. Ik kom veel over de vloer bij bedrijven en instellingen in Groningen, Friesland en Drenthe en dit werk stelt me in staat om meer te leren over hoe wij  het fundament voor onze eigen noordelijke toekomst vormgeven.

Museumhaven Leeuwarden / Stanfries X: de Museumhaven is een mooi stukje van de binnenstad, waar varend erfgoed uit de binnenvaart uit de periode tweede helft negentiende /eerste helft twintigste eeuw een plek heeft. En waar de trots van de Stichting zelf ligt, de voormalige stoom- beurtvaarder Stanfries X. Als bestuurslid van de stichting ben ik een deel van de tijd bezig met de haven en uiteraard het schip, dat niet alleen functie heeft als schip van Sint & Piet bij de jaarlijkse intocht, maar ook op veel andere momenten een rol speelt in cultureel Leeuwarden.

Burgerinitiatief: in december 2014 heb ik samen met Chris Borsten het initiatief ingediend om de onwrikbare betonnen “Prins- Hendrikbrug” weer beweegbaar te krijgen, als onderdeel van de recreatieve Oostelijke vaarroute door Leeuwarden. Water maakt niet alleen leven mogelijk, het maakt in Friesland onmiskenbaar deel uit van onze geschiedenis, ontwikkeling en toekomst. Een burgerinitiatief betekent geduld hebben en blijven werken aan het resultaat: een open vaarverbinding door de oostkant van de binnenstad, om recreatief vaarverkeer en de stad weer met elkaar te verbinden.

Nieuw: het ‘Boek van De Beurs’

De maand maart van 2018 brengt een mooie, eervolle opdracht: ik ga voor Campus Fryslân / Rijksuniversiteit Groningen het ‘Boek van De Beurs’ schrijven, dat medio 2019 zal verschijnen. Over ontstaan en functionaliteit in de loop der tijden, over een machtig bouwwerk vol verhalen in de binnenstad van Leeuwarden dat vanaf begin 2019 het kloppend hart vormt van het universitaire onderwijs in Friesland.

Boek “Kleine Kerkstraat”

Voor we naar ons ‘Parlement van Engeland’ verhuisden, woonden we in de Kleine Kerkstraat, 250 meter om de hoek. Over die fascinerende straat schreef ik net nadat we er kwamen wonen, vanuit verwondering het boek “Kleine Kerkstraat, 150 jaar Handel en Wandel in de Leukste Winkelstraat“, verschenen bij Uitgeverij Wijdemeer. (ISBN: 9789082073867).

Bedenker en auteur van Kleine Kerkstraat, 150 jaar handel en wandel. Uitgeverij Wijdemeer.

Vragen? Bel 06-1962 3489 of mail naar niekdonker@gmail.com

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/niekdonker/