Niek Donker

Ik woon in de binnenstad van Leeuwarden met mijn lief Marijn Duvergé in ons ‘Parlement van Engeland‘, ons huis en ons bedrijf met ‘n Bed & Breakfast (Hogerhuis) en Studio (Lagerhuis) voor de recreatieve verhuur, onze Sociëteit en ons Ambachtsatelier: voor Marijn het goudsmeden en tassen, sieraden en sleutelhangers ontwerpen en maken, voor mij het schrijven. ‘n Gave plek uit circa 1650, in het hart van de monumentale stad, inspirerend en rustig.

Leeuwarden, Raadhuisplein, Weerd

Raadhuisplein / entree naar de Weerd, binnenstad Leeuwarden. Rechts van de Wilhelminaboom ons in wit gevatte Parlement van Engeland. Thuis.

Geboren en opgegroeid in Zwolle (1963), met Groningse ouders en zowel Groningse als Friese voorouders. Ik voel mij een noorderling, dit is het waterrijke landsdeel waar ik me thuis voel. Marijn en ik hebben gekozen voor Leeuwarden, omdat we in middenin een mooie historische en dynamische stad in ons geliefde Friesland willen wonen, werken en leven.

Ik ben zelfstandig tekstschrijver en journalist. Een deel van mijn werk verschijnt als zogeheten ‘branded content’ in bijlagen van Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en Friesch Dagblad (uitgaven NDC mediagroep); daarnaast maak ik deel uit van de onafhankelijke redactie van Trendship.nl, het innovatieplatform van NDC mediagroep. 

In 2013 verscheen mijn eerste boek, “150 jaar handel en wandel in de Kleine Kerkstraat” uit verwondering over de verkiezing tot Leukste Winkelstraat van Nederland. Afgelopen jaar maakte ik samen met Minne Velstra het herinneringsboek ‘HoutVaert 2018′ over het dat bijzondere varend erfgoed evenement tijdens LF2018, culturele hoofdstad van Europa. Binnenkort (oktober 2019) verschijnt het boek ‘Naar de Beurs’ dat ik in opdracht van Campus Fryslân (Rijksuniversiteit Groningen) maakte over haar nieuwe huisvesting in de Beurs van Leeuwarden. 

Museumhaven Leeuwarden / Stanfries X: de Museumhaven is een mooi stukje van de binnenstad, waar varend erfgoed uit de binnenvaart uit de periode tweede helft negentiende /eerste helft twintigste eeuw een plek heeft. En waar de trots van de Stichting ligt, de voormalige stoom- beurtvaarder Stanfries X. Als bestuurslid van de stichting (vice-voorzitter/communicatie/woordvoerder) ben ik een deel van de tijd bezig met haven en schip, met de betekenis van het waterrijke historische dna, met de cultuur van erfgoed, met de verhalen van heel veel mensen. Water & Wal zijn de onderscheidende dragers van onze Friese varend erfgoed cultuur en de betekenis van water, een cultuur en betekenis die weer meer inhoudelijke aandacht verdient, zeker in Leeuwarden.

Burgerinitiatief: in december 2014 heb ik samen met Chris Borsten het initiatief ingediend om de onwrikbare betonnen “Prins- Hendrikbrug” weer beweegbaar te krijgen, als onderdeel van de recreatieve Oostelijke vaarroute door Leeuwarden. Water maakt niet alleen leven mogelijk, het maakt in Friesland onmiskenbaar deel uit van onze geschiedenis, ontwikkeling en toekomst. Een burgerinitiatief betekent geduld hebben en blijven werken aan het resultaat: een veilige, open recreatieve vaarverbinding door de oostkant van de binnenstad, om de binnenstad aantrekkelijker te maken en om Friesland over water beter met Leeuwarden te verbinden.

Vragen? Bel 06-1962 3489 of mail naar niekdonker@gmail.com

Lees mijn volledige cv op niekdonker/cv

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/niekdonker/

 

Bedenker en auteur van Kleine Kerkstraat, 150 jaar handel en wandel