Ik ben gekozen, dus ik ga

Zo sta je weer trots op het provinciale bordes, zo ga je welbewust weg en straal je straks op de trappen van de gemeente Noordoost. Oh oh Johannes Kramer.

Het wordt steeds normaler. Zo gewoontjes zelfs dat de krant het niet benoemd, laat staan er afkeurend over schrijft. De moraal verschuift. Voor mij blijft het onverteerbaar: politici die zich na veel enthousiasme in een campagne laten verkiezen, hun verkiezing van de daken schreeuwen en binnen een half jaar weer vertrekken.

Ik vind het democratisch nog gênanter, om als lijsttrekker de verkiezingen in te gaan, vervolgens bestuurder te worden en dan snel te vertrekken, omdat jij deze ene kans natuurlijk niet voorbij kunt laten gaan.

Nog erger wordt het als je dat als partij ook nog viert, zoals in geval FNP en Kramer. “We hebben nu een burgemeester en ook nog een gedeputeerde.”

“Ik heb het onderschat”

Vandaag wordt hij, de nieuwe burgemeester, uitgebreid geportretteerd in #LC. Hij heeft humor, lees ik. Hij kent de mienskip lees ik. Gistermiddag in het Politiek Café op #Radio1 zei hij over z’n boerenbuiging een week eerder: ,,Ik heb onderschat hoe het onder de boeren leefde.” Johannes kent de mienskip, lachen. Johannes was op dat moment gewoon een politiek opportunist.

Kramertje Kramertje, wat doe je nou? Ik had al zo’n flauw vermoeden dat je niet bepaald een rechte rug had. Vorige week heb je dat weer bewezen. Je hebt een buigzame rug van stro. En ach, je wist dat de kans op dat burgemeesterschap heel groot zou zijn, dus wat dondert het. Alsof we in deze tijd van transitiedenken, niet juist bestuurders van formaat en klasse nodig hebben. Bestuurders met visie, met lef en daadkracht.

Kiezersbedrog

Wat dat betreft Johannes Kramer, is het inderdaad beter dat je gaat. Was het beter geweest van deze termijn als gedeputeerde af te zien om je te richten op iets anders, zoals een burgemeesterschap. Je kiest voor jezelf, begrijpelijk. Democratisch gesproken, is en blijft het kiezersbedrog. Punt uit.

(De kop boven dit blog is inderdaad afgeleid van ‘Cogito ergo sum’ oftewel ‘ik denk, dus ik ben’ van René Descartes, Frans filosoof, 1596-1650)

Kramertje Kramertje refereert aan het commentaar van Frank Snoeks in 1998 bij de gouden 1500 meter race van Marianne Timmer in Nagano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.