@LF2018: van Leeuwarder pleinen naar Allingawier

Allingawier: de verfrissing van het weidse Friesland, charme van Friese dorpen aan het water, varend erfgoed naast ‘t bruggetje. Van opening op de Leeuwarder pleinen tot het Friese Museumdorp Allingawier: mijn cultuur @LF2018. 

Het landschap is het landschap waar ik ooit verliefd op werd, zeilend en bomend tussen rietkragen van dorp naar dorp. God verdween volgens Geert Mak ondertussen uit Jorwerd en waterkantse rietkragen ondergingen in dezelfde tijd hun lot, weggedrukt door toenemende recreatie en pragmatische beslissers die dol bleken op het stapelen van basaltblokken. Gelukkig keert het riet steeds weer vaker terug tussen de blokken. Het tempert de harde kanten van het gestapelde, het verfraait m’n blik op de wereld, het wuift me toe, buigt het hoofd in harde wind en blijkt iedere keer weer ongeknakt overeind te kunnen komen. Veerkracht.

Dit weekend opent LF2018, Culturele Hoofdstad. Al dagen wordt er om me heen gebouwd, gerepeteerd, belicht en het openingsweekend is gesprek van de dag. Gisteravond genoot ik van het luisteren naar verhalen op tal van plekken in de stad die mijn stad is. De stilte om te luisteren ervaar ik niet iedere dag, zo middenin mijn stad. Onderweg van hartje Leeuwarden naar een keukentafelgesprek over windmolens passeer ik Allingawier en besluit er daarom op de terugweg te stoppen om te genieten in het Museumdorp dat het verhaal van Friese voorvaderen verteld als onderdeel van de Aldfears Route. Een kwartiertje luisteren naar de stilte van dit moment in de stegen, te staren op het bruggetje en de Friese weidsheid te ervaren met het varende erfgoed aan de wallekant met even verderop rietkragen die niet gehinderd door basaltblokken tot wasdom zijn gekomen.  Aan het nieuwe restaurant wordt de laatste hand gelegd, historie blijkt een springlevende idylle. Ook Allingawier is klaar voor 2018.

Terug in de schoot van de hoofdstad laveer ik tussen kabels en het podium voor de Harmonie, het skutsje ligt verlicht te wachten op haar hoog bezoek voor vanavond. Zouden al die geëerde gasten wel eens van Allingawier gehoord hebben?

 

 

 

 

2 gedachten over “@LF2018: van Leeuwarder pleinen naar Allingawier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.