Lef, Leiderschap & Verandering gevraagd: kies een ander College

Beste onderhandelaars in Leeuwarden: deel de macht en geef nieuwkomers ruimte in het nieuwe College. Verandering vereist lef en leiderschap. 

De opkomst woensdag bij de verkiezingen #Stem2211 was een fractie beter dan vier jaar geleden, maar met amper 41 procent nog ronduit beroerd. Natuurlijk, de blijdschap bij PvdA zal en mag groot zijn nu slechts één plekje wordt ingeleverd. Aan de andere kant: er zijn nieuwkomers dankzij de kiezers. Wat mij betreft is het tijd voor anders denken over collegevorming.

De grootste partij is aan zet en heeft daarmee ook de grootste verantwoordelijkheid. Is dit niet het logische moment anders om te gaan met het verdelen van zetels in het College, juist omdat de PvdA in Leeuwarden deze positie heeft? Niets is slechter dan op oude voet verder te gaan, dus beste Lutz, Henk en Sjoerd: luister en zie naar wat gaande is en hoed je voor  winnaarsmentaliteit, want de kiezer is altijd aan zet.

Concreet: Op basis van de uitslag kan dit College met PvdA aan kop gewoon blijven, met CDA één zeteltje minder, PAL GroenLinks eentje meer.

Maar stel: de PvdA neemt genoegen met twee in plaats van drie wethouders, PAL GroenLinks, CDA, VVD & D66 leveren per partij één wethouder en je verdeelt nog twee, (dus extra) wethouderszetels onder de andere partijen en de nieuwkomers. Deel de macht en daag de raad uit tot democratisch dualisme. Met alle ambitie, uitdaging en gebiedsuitbreiding die er is en het gewenste draagvlak dat je nodig hebt, kun je een paar wethouders goed rechtvaardigen, omdat ze zich dan kunnen focussen op hun werkterrein. De ruimte is er, de aanleidingen ook.

Verdeeldheid, tempo, verandering

  • Verdeeldheid onder kiezers en nieuwe partijen. Negeer dat niet, want het leidt tot nog veel meer onvrede en afkeer van ‘de politiek’. Vorige keer stemde 39,5 procent van de kiezers, nu bijna 41 procent: tweemaal een zware winstwaarschuwing;
  • Tempo: onze maatschappij verandert en digitaliseert in hoog tempo, terwijl wij  uitdagingen hebben op veel terreinen: verbetering en versterking van het sociaal domein, meer werkgelegenheid, goed primair onderwijs voor iedereen in z’n eigen omgeving, modernisering van politiek & bestuur, duurzame vergroening van en in gemeente Leeuwarden, versterken van de kwaliteit en diversiteit in dorpen en in het hart dat binnenstad heet, verbinden van alle wij & zij’s: tussen arm & rijk, geschoold & niet-geschoold, geletterd of niet, opgeleid & niet-opgeleid, perspectief of niet, behoudend en niet behoudend…er liggen veel uitdagingen en complexe problemen waarvoor lef, leiderschap en bereidheid tot verandering vereist is;
  • Verandering is hard nodig: de politieke successen van de afgelopen jaren, zijn mede (zoals altijd) de uitkomst van alles dat mede daarvoor is gebeurd en niet is toe te schrijven aan enkelingen. Die neiging bestaat nog steeds, “kijk wat ik heb bereikt”. Wat politiek en bestuur te weinig bemerken zijn alle bewegingen, gedachten, denkrichtingen, ambities en initiatieven die niet, te weinig of te laat de politieke tafels bereiken. De wereld en Leeuwarden veranderen, maar de politieke en bestuurlijk structuren en processen lopen achter de maatschappelijke werkelijkheid aan. Het is zorgelijk en ontwrichtend als die mix van emoties, bewegingen en gedachten genegeerd wordt. Mijn oproep aan bestuurders en politici: negeer niets, begrijp dat structuren en processen veranderen of juist vragen om verandering en ga in gesprek met de mensen die jou niet bevallen of voor jou en je omgeving disruptief zijn. En…hou oog voor iedereen die nog niet aan verandering toe is.

Beste Lutz, Henk, Sjoerd, Evert, Friso, Serge, Hilde…Daag jezelf uit, vraag je af waar waarde en kracht liggen, wat democratie is, hoe we elkaar kunnen en willen raken om samen verder te komen. Zet een stip, heb het lef en ga de verbinding aan met elkaar. 

@lutzjacobi; @SjoerdFeitsma; @henkdeinum; @stellingwerf85; @frisodouwstra; @Hollander76; @Hilde_Tjeerdema; @FNPLjouwert; @fritsrijpma; @Lijst058; @Carolien_PvdD; @50PlusFriesland

@niek_lwrd

@Gem_Lwd @RaadLeeuwarden @ PvdALeeuwarden; cdaleeuwarden; @PALGroenlinks; @VVDLeeuwarden; D66leeuwarden;

@OmroepLEONieuws: @LC_politiek058

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.