Wat Moet? ‘t Wilhelmus zingen of iedereen leren lezen en schrijven?

Beste @sybrandbuma, @APechtold, @gertjansegers en @markrutte,

Met dank aan oer- Fries Buma onderhandelt u naar ‘t schijnt over invoering van volksliederen op lagere scholen. Dat zouden we ‘moeten’ omdat het verbindt. Ik zeg: laten we eerst zorgen dat iedereen in dit land eindelijk leert lezen en schrijven. Dat ‘moet’ echt en het huidige beleid is ontoereikend bleek vorig jaar nog uit cijfers van onze Algemene Rekenkamer. 

Ik geloof in de kracht van samen. Van samen zingen, lezen en praten, samen culturele rijkdom en diversiteit beleven, thuis en op school. Ik ben ervan overtuigd dat de factor ‘samen’ te veel onderbelicht is in het afgelopen tijdsgewricht. Als de overheid vaker samen zingen op school wil promoten, ben ik vanuit cultuur- stimulerend oogpunt voor.

Moeten is iets anders. Mensen die mij kennen, weten van m’n aversie tegen dat woord omdat het te vaak vanuit paternalisme of andere moraliteit misbruikt wordt. Wat we volgens mij wel moeten doen vanuit maatschappelijk en economisch perspectief, is er nu eens voor te zorgen dat ieder kind en iedere volwassene in dit land leert lezen en schrijven.

Dat moeten we, omdat er landelijk 2,5 miljoen mensen (!!) laaggeletterd zijn en het aantal laaggeletterde jongeren dat van school komt, ook weer stijgt, zo waarschuwde de Algemene Rekenkamer afgelopen jaar. Het overheidsbeleid, zo stelde de Volkskrant daarop enigszins eufemistisch, is niet effectief.

Dit al zo lang schrijnende, maatschappelijke en economische probleem moet nu maar eens opgelost; het kan toch niet zo zijn dat in dit land kinderen van school komen die ‘t lezen en schrijven niet beheersen? Zo lang u en wij het probleem in essentie niet oplossen, zijn we met z’n allen geen knip voor de neus waard. Mocht blijken dat het samen zingen van enig volkslied daar aan bijdraagt, hebt u mij aan uw zijde.

Zo. Als u wilt, zing dan lekker mee:

Voor Anneke Douma en het Friese volkslied: https://youtu.be/QMb8n7LNzbU
Voor Guus Meeuwis met Brabant: https://youtu.be/myPDjxPeAms

Fijn weekend! Groeten uit Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018!

 

Een gedachte over “Wat Moet? ‘t Wilhelmus zingen of iedereen leren lezen en schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.