@festivalsider @LF2018: slappe hap!

@LF2018 krijgt een nieuwe baas. Lieven Bertels vertrekt om z’n volgende carrièrestap te maken. Ik ben verbijsterd door de lauwe reacties, niet door z’n vertrek. Blog uit het hart.

@festivalsider Lieven Bertels, artistiek en zakelijk directeur van Culturele Hoofdstad @LF2018 stapt op, omdat hij een andere en uiteraard veel betere baan met veel meer prestige kan krijgen. Hij gaat weg voor het project waarvoor hij speciaal is ingehuurd, ook maar begint. Juist de gezamenlijke beleving van dat bijzondere project van een heel jaar lang, die culturele en economische apotheose waar jaren voor is gewerkt, dat is toch wat je wilt, waar je met alle trots in je donder juist bij wilt zijn? Nee, weggaan is ingecalculeerd lees ik, want z’n contract loopt kennelijk tot 31 augustus 2017. Als dat inderdaad zo is, vind ik het ‘bijzonder’ dat je als Raad van Toezicht accepteert dat zo’n man in die positie dat contract heeft mogen tekenen.

De reacties in de @LC van gisteren zijn vooral positief. Ach, vervelend, maar ja, het werd toch tijd voor een zakelijker iemand. Ach, het hoort er bij, een culturele hoofdstad verslijt nu eenmaal een paar directeuren. Ach, het artistieke programma is toch al klaar. Eerlijk is eerlijk, die Bertels krijgt er toch een geweldige baan voor terug joh, hij mag een fonds leiden waar miljarden in zitten!

Wat een politiek gelul, excusez- moi.! Hoe zit het met het beroemde, al dan niet zelf verklaarde Friese dna van loyaliteit, van aanpakken, je werk doen en het afmaken, ook al is er tegenwind, storm en regen? Gedeputeerde @sietskepoepjes vind het wel best zo, en dat Tjeerd van Bekkum nu de zaak gaat leiden, schijnt belangrijker dan het vertrek van Bertels.

@festivalsider Lieven Bertels is niet meer of minder dan een behendige passieloze carrièremaker, een calculerend ingestelde jobhopper die naar z’n eigen hartje en bankrekening luistert, bereidt is de hele boel bij elkaar te lullen om een goede positie te krijgen, en ja, als dan de volgende baan zich aandient en je kunt er contractueel juridisch onderuit, dan kun je probleemloos weg…Dit is natuurlijk de droombaan die maar eens in je leven voorbijkomt, die laat je niet schieten, dat begrijpt iedereen toch? Zo’n man van culturele statuur gun je toch z’n droom?

Ik niet. Ik vind Lieven Bertels een slapjanus, een vent zonder ruggengraat. Wat dat betreft is het beter dat hij vertrekt. Persoonlijk had ik hem liever met pek en veren door de poorten van de Blokhuispoort de gracht in gejast, maar dat zal contractueel niet mogen en is bovendien milieuvervuilend. Dag Lieven, succes hoor jongen!

Ik hoef hier niets te zeggen over Bertels’ natte fondsendroom, want @Jantienlc blijkt een prima fileermes thuis te hebben, las ik glimlachend bij de zaterdagse koffie in Sneon & Snein @LC.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.