@fryslan: Nu nog boren naar gas?

@lc_nl schrijft dat het Canadese Vermillion onderzoek gaat doen naar de aanwezigheid van gas in de Friese grond. Nu nog steeds en weer: hoeveel mogelijke aardbevingen moet ons land nog teisteren voor we iets leren? Ik zeg: eerst duidelijkheid over de betekenis van boren, boormethodes en gevolgen gaswinning, dan verder kijken. Waarom denkt u dat er een alternatief winningsplan voor Groningen bij de Raad van State ligt? Zeggen dat “we” het niet geweten hebben, is ondenkbaar.

Tussen Lemmer, Sneek, Akkrum en Drachten mag Vermillion gaan trillen en gebruik maken van explosies om te zoeken in onze bodem tot 4 kilometer diep. Daarvoor hebben ze een opsporingsvergunning die omgezet kan worden in een gaswinningsvergunning als ze winbaar gas schuin onder Leeuwarden vinden.

Ik vind dat we meer moeten weten van de consequenties van gaswinning en de gehanteerde klassieke methoden zoals ook de NAM gebruikt, voor we weer iets vergunnen. Voorbereidingen op gaswinning zoals deze tril & explosiemethode, moeten we ook niet willen; het suggereert dat we bereid zijn tot de volgende stap.

Vermillion wil ook weer de gasproductie op De Stevenshoek in Drachten opstarten. Het ministerie van EZ garandeert dat het allemaal geen negatieve gevolgen heeft voor ‘t milieu…Waar hebben we die tekst toch eerder gehoord?

Begin november is beroep aangetekend (inclusief een alternatief winningsplan) bij de Raad van State tegen het Instemmingsbesluit van minister Kamp op het NAM- winningsplan voor Groningen voor de komende vijf jaar. Het is ingediend omdat het anders kan en vele malen beter moet. In mijn gesprekken met de indieners verwonder ik me telkens over het levensgrote gebrek aan kennis en kunde van al decennia gehanteerde methoden, van de afzonderlijke putten en de aardbevingsrisico’s voor onze bodem en onszelf. Het gaswinningsdossier lijkt het meest pijnlijke dossier van Nederland te worden; wanneer verkiezen we veiligheid boven economie? Lees het hele verhaal op noordblog! Het is aan het hoogste rechtscollege van ons land daar een uitspraak over te doen.

Laten we wachten met iedere vervolgstap naar ‘n een nieuwe gaswinning tot we meer kennis hebben. Het kan toch niet zo zijn dat ook in Fryslân het NAM-credo geldt dat we maar moeten leren leven met het aardbevingsrisico? Het is ons leven en onze bodem!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.