Van irritatiewekkend politieklachtgesprek tot hoopvol perspectief

Dien een klacht in tegen de politie- meldkamer en je loopt daarna het risico zwaar ongelukkig te worden, omdat jouw emotie en opvatting over dienstverlening niet passen in hun proceduregesprekken. Hoe hou je toch vertrouwen in mens en maatschappij? Ga in gesprek met een mens met ‘t hart op de goeie plek.

Hoe kwam het? De klacht was ingediend, een man kwam langs en sprak met ons. Hij was, dacht en sprak in de taal van processen en procedures met het inlevingsvermogen van een stoeptegel en dat wekte m’n weerzin en irritatie. Wat te doen? Opschrijven? Nee Niek, nee, je zou op Ik ben Niek vooral de verbinding zoeken. Verbinding? Zucht, vloek, zucht, laat maar weer.

Dezelfde dag zat ik aan tafel bij Nivo Noord, schoonmaakbedrijf van betekenis in ‘t noorden en sprak met de manager Inclusie & Social Return. Je kunt na zo’n politie-proces&procedure-gesprek natuurlijk heel erg in de stress schieten bij alleen de gedachte aan het het woord manager, maar mijn optimistisch professionele kijk op deze middag deed me iets goeds verwachten.

Vooruitzicht en zelfstandigheid

Ik heb een uur lang gefascineerd geluisterd naar een mens; een mens met de gave om ‘n enorme berg kennis van regels, wetten en instanties te koppelen aan nuchter, gezond verstand en een sprekend hart. We moeten voor elkaar willen zorgen zei ze, en sommige mensen hebben nu eenmaal meer aandacht nodig, meer begeleiding dan een ander. Omdat ze een achterstand hebben, een verleden, een… Ze beaamde dat het gaat om de kansen die ieder mens verdient en de mogelijkheden voor persoonlijke groei. Dan moet er in veel gevallen wel iemand zijn die je bij de hand neemt en weet hoe hij of zij jou kan verbinden aan stage of werk, zodat perspectief, vooruitzicht, zelfstandigheid en groei in beeld komen. Die iemand zat tegenover me, mens van vlees en bloed, het hart op de juiste plek. Petje af.

De volgende dag op weg naar Assen schoot me te binnen dat het in mijn blog verbinden van mensen die zo diametraal tegenover elkaar lijken te staan in de manier waarop ze in hun werk zitten, voor mij de beste manier is om dat ongelegde ei uit te poepen en te laten zien dat er hoop is: voor de in processen en procedures verstrikte babbelaars & voor veel mensen die ‘t perspectief missen dat voor velen misschien de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn. Besef kan heel mooi zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.