Het einde is altijd een begin

Ik ben Niek ontmoet @Boer_Bart, jonge boer in Rotstergaast. Het is tijd om anders te boeren.

De strak geasfalteerde Schoterweg kronkelt zich door Rotstergaast en langs weilanden met links en rechts de boerenbedrijven van het Friese zuivelland. Ik ben op tijd voor m’n afspraak en neem de tijd te kijken wat het einde van de weg biedt voorbij het bord ‘doodlopende weg’, even verderop links. Fietsknooppunt 81 naast de voet- en fietsbrug over de Vierhuister Vaart, pal naast de kruising met de Tjonger. Genietend van de intense stilte, kijk en luister ik om me heen. Tijd is machtig mooi.

Dag, Ik ben Bart

Mijn afspraak doet monter de deur voor me open: Boer Bart. Boer met visie, overtuigingskracht in woord en daad. Ik interview hem voor ‘t magazine van Noordz omdat hij finalist was voor de Jonge Ondernemersprijs en de Noordelijke Innovatie Award won. U leest ‘t begin november #Noordz @ndcmediagroep.

Bart is begonnen in het traditionele melkveebedrijf van z’n familie, na 7 jaar gestopt omdat hij en z’n vrouw Rianne besloten dat het anders moest en kon. Ons huidige aan Sicco Mansholt ontsproten mondiaal geëxplodeerde landbouwverdienmodel is eindig. Boer Bart haalde de kennis van oude en bewezen beweidingsmethoden terug en vulde dat aan met inzichten van nu. Bart is voor mij ‘n topper. Het lef om samen die landbouwkeuze te durven maken, wat ‘n ongelooflijk goed verhaal. “We willen inspireren”, zegt hij als we met fotograaf Marcel de Jong naar z’n Jersey- koeien lopen en duurzame koeienstront zich rond m’n schoenen perst. Want hij is boer en ik de binnenstadsbewoner die op weg naar ‘n echte boer vergeten is z’n laarzen in de auto te gooien.

Z’n boerenstudievrienden Jaring en Sierd zijn net als Bart en Rianne, jonge ambitieuze boeren die laten zien dat hun visie niet alleen duurzaam en lonend is, maar wij consumenten daardoor ongelooflijk lekkere, voedzame en hoogwaardige voedingsproducten kunnen verkrijgen en de bodem & de hele natuur daar blij van worden en blijven.

Laten zien dat het anders kan terwijl iedereen om je heen nog in de weg gelooft waarop we al tijden rijden. De geweldige ruimte ervaren die zich openbaart als je gelooft dat de weg slechts fysiek eindigt, maar nooit in je hoofd. Het is willen zien: het einde van de weg biedt altijd weer een begin, voor iets moois, iets nieuws en beters.

Ga naar Bart en lees z’n verhaal.

Maandag 10 oktober 2016; voet- en fietsbrug over de Broeresloot of Vierhuistervaart pal voor de kruising met De Tjonger

Maandag 10 oktober 2016; de voet- en fietsbrug over de Broeresloot of Vierhuistervaart, pal voor de kruising met De Tjonger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.